________________________
Kontakt:
stevia@stevia.eu.sk
Sledujte nás:
K príprave extraktu je možné použiť zriedený čistý 70% etanol, alebo vodku (40-45% alkohol). Extrakt sa pripravuje tak, že odvážime 25 – 50 g mletých listov a prelejeme ich asi 250 ml 70% etanolu alebo vodky.
Zmes necháme v nádobe stáť, pričom nádobu aby sa obmedzilo odparovanie alkoholu prikryjeme tanierom. Nádobu postavíme na teplé a tmavé miesto na dobu 24 hodín a zmes občas premiešame.
Získaný extrakt sa prefiltruje a filter sa ešte vytlačí extrakt. Extrakt sa môže odpariť na vriacom vodnom kúpeli asi do konzistencie sirupu. V dôsledku odparovania sa zníži prítomnosť alkoholu a prakticky v extrakte ostane iba voda. Tento postup je výhodné urobiť v laboratóriu pomocou destilačného prístroja, pričom alkohol sa zachytí a môže opätovne použiť.
Zloženie takéhoto extraktu sa odlišuje od zloženia vodného extraktu. Do alkoholu prechádza viac chlorofylov a menej vodorozpustných dusíkatých zlúčenín. Pokiaľ alkohol neodstraňujeme tak extrakt dlhšiu dobu nekvasí, musíme ho však skladovať tiež v chladničke. Sfarbenie alkoholického extraktu viac zelené Príprava zahusteného (koncentrovaného) sirupu: – na rozdiel od nezahusteného extraktu sa koncentrovaný sirup môže dlhodobo skladovať v chladničke. Príprava zahusteného extraktu je rovnaké ako príprava vodného, alebo alkoholického extraktu. Navážka mletých listov môže byť vyššia v závislosti na nádobe a predpokladanej potrebe sirupu.
Extrakciu listov (vodou, alebo alkoholom) sa doporučuje niekoľko opakovať, aby sa steviozidy čo najviac extrahovali. Extrahuje sa dotiaľ kým ešte získaný extrakt je intenzívne sladký. Extrahujeme 30 minút množstvom teplej (max. 50ºC) vody za občasného miešania. Extrakcia sa opakuje asi 2-3 krát dotiaľ kým extrakt je ešte zreteľne sladký. Nedoporučuje sa však extrahovať veľa krát, lebo tým sa zrieďuje výsledný extrakt a zvyšuje sa množstvo ostatných balastných zlúčenín, ktoré prechádzajú do extraktu.
Spojené extrakty vlejeme do širokej nádoby (urýchli sa odparovanie), ktorú postavíme na plynový alebo elektrický varič (alebo na radiátor) a pri veľmi slabom zahrievaní (nie vare) odparujeme až do zahustenia extraktu. Ak sa odparuje pri vyššej teplote musíme počítať s tým, že dochádza aj k čiastočnému rozkladu glykozidov steviolu. Vhodné by bolo odparovanie (odstránenie vody) vykonať vo vákuu v laboratóriu. Zahustený (hustý asi ako med) extrakt za tepla prelejeme do pohára na zaváraniny, môžeme ešte sterilizovať pri cca 70ºC a potom ho uskladníme v chladničke. Zahustený extrakt by mal mať sušinu vyššiu ako 60%. Sirup sa môže dlhodobo skladovať v chladničke bez nebezpečia kvasenia. Pre bežnú spotrebu z takto pripraveného sirupu zriedením si pri¬pravíme vhodný roztok, ktorý sa spotrebuje v priebehu 1-2 dní.
Rôznymi spôsobmi pripravený extrakt, prípadne zahustený sirup sa môže ďalej použiť podľa uváženia. Odborná literatúra uvádza, že liečebný, profylaktický a stimulačný účinok sa sladením glykozidami steviolu zosilní. Pri použití ako kozmetického prostriedku sa odporúča prečítať si literatúru.