run
2013_04_05_10_25_02.png

 

________________________

Kontakt:

stevia@stevia.eu.sk

 


 

Sledujte nás:

 

FAQ: časté otázky

Stretávame sa s rôznymi mýtami a tiež rôznymi legitímnymi otázkami, ku ktorým tu napíšeme pár riadkov. Ak máte nejakú otázku či pochybnosť o stévii, napíšte nám na našu mailovú adresu a budeme sa snažiť na ňu fundovane odpovedať.

Má stévia negatívne vedľajšie účinky? Je škodlivá?

Nie, stévia nemá žiadne známe negatívne vedľajšie účinky. Žiadny seriózny výskum nepotvrdil škodlivosť a mutagénnosť stévie.

V Japonsku napr. steviozidy už viac ako zo 60 % nahradili cukor a chemické sladidlá. Aký veľký význam v Japonsku udeľujú steviozidom vidno aj z toho, že na ich Ministerstve zriadili špeciálne oddelenie pre šľachtenie a pestovanie stévie a založili výskumné stredisko, ktoré sa zaoberá využitím steviozidov v potravinárskom priemysle, farmácii a kozmetike.

O tomto však viac píšeme v ďalších sekciách našich stránok.

Akú má stévia chuť?


Vo všeobecnosti má stévia chuť veľmi podobnú cukru. Nástup sladkej chuti je pomalšie ako u cukru, ale dlhšie trvá. Niektoré silnejšie koncentrácie steviozidov vnášajú do sladidla jemnú chuť sladkého drievka a môže byť vnímana ako slabo horkastá. Sladidlá zo stévie sa preto zvyknú miešať, najčastejšie s inými prírodnými sladidlami, aby sa chuť čo najviac priblížila cukru. Ale...

Je stévia horká?

Na niektorých fórach ľudia píšu, že je horká, ale to nie je pravda - je sladká. Samozrejme, že stévia nie je cukrová repa. Nedá sa očakávať, že v rozmanitej prírode nájdete dve identicky chutné ovocia rôzneho druhu. Aj stévia má svoju tipickú chuť - ale tvrdiť, že je horká, nie je pravdou. Jej spôsob cítenia sladivosti oproti cukru je nasledovný: Cukor po požití je silno sladký a sladivosť dozneje za veľmi krátky čas. Naproti tomu, po požití stévie, sladivá chuť prichádza postupne a doznieva dlhší čas...da sa povedať, že v ústach zostáva dlho sladivý pocit.
Naše odporúčanie je stéviu vyskúšať, pretože je lepšie raz ochutnať ako sto krát počuť a čítať...

Pravdou je že Stevozid ako taký obsahuje sumu steviol glykozidov rôznych sladivostí. Tieto dokážeme rozdeliť na steviol glykozidy: Rebaudiozid A až E. Všetky tieto rebaudiozidy majú rôznu chuť (aj pachuť) a aj rôznu sladivosť. Najsladší je Rebaudiozid A. V praxi sa tento extrahuje v rôznej čistote. Od 30 až do 98%. Je treba povedať že Steviozid (ako suma glykozidu steviolu sa tiež predáva v rôznej čistote a to od 30 do 97%. Bežný konzument nevie aký prášok sa mu dodáva a v akej čistote, pretože zakrpatená legislatíva EU a SR na to nedbá a je povinnosť na obale uvádzať len bázu, na ktorej sladidlo funguje a to je glykozid steviolu. Glykozidom steviolu sa môže rozumieť aj steviozid o čistote 30 až 97% ale aj Rebaudiozid (čo je extrahovaná čistá zložka zo steviozidu) o čistote 30 až 98%. Zároveň je potrebné dodať, že zistiť, čo je v prášku, či je to Steviozid alebo Rebaudiozid a v akej čistote, je náročné, a preto sa to asi aj takto zjednodušuje. Nekvalitný prášok však konzument zistí tak, že naozaj má horkastú chuť. Tu je však potrebné povedať že vysoka koncentrácia sladivej sily v malom objeme rozpúšťadla (napr.na jazyku), vyvolá horký vnem chuti. Preto je potrebné sladidlo dostatočne zriediť.

Odborníci píšu:

Najväčší podiel sladkých zlúčenín tvorí steviozid, ktorého sladkosť je asi 1:300 a potom rebaudiozid A, ktorého sladkosť je 1:400 - 500. Ostatné steviol glykozidy majú sladkosť výrazne nižšiu.
Ak je extrakt čistý 97% rebaudiozid A, potom je horkastá chuť eliminovaná a je takmer totožná s chuťou curku. Čím je vyššie percento steviozidu v zmesi, tým je horkosť väčšia. V procese výroby prášku príp. extraktu je možné túto natrpklú chuť odstrániť. Teoreticky sa môže sladkosť extrahovaných steviol glykozidov meniť. Sladkosť extraktu je závislá na pomere hlavných „sladkých“ zlúčenín steviozidu a rebaudiozidu A. Ich pomer v rastline je v priemere asi 5 : 1. V dôsledku rôznych agrotechnických opatrení sa však tento pomer môže meniť. V súčasnej dobe sa šľachtia odrody s vyšším podielom rebaudiozidu A.

Kde všade sa dáva stévia?

Všade, kde je potrebná zdravá náhrada cukru. Stéviu môžete nájsť v istých druhoch čokolády, v nápojoch, cukríkoch, liekoch, atď.

Dáva sa stévia aj do Coca-Coly(R) či Pepsi-Coly(R)?

Áno, spoločnosť Coca-Cola už dáva stéviu do viac ako 25 protuktov na celom svete (najmä v Argentíne, Kanade, Francúzku, Japonsku, Turacku and v Spojených štátoch).
Áno, aj Pepsi-Cola vniesla do svojich produktov zdravšie, ne-umelé sladidlo stévie bez toho, že by to ovplyvnilo ich chuť.

bližšie info: http://seekingalpha.com/article/814171-big-bottlers-coca-cola-and-pepsico-bring-stevia-from-health-food-stores-to-mainstream

http://ekonomika.sme.sk/c/6160951/coca-cola-a-pepsi-cola-pridu-o-dalsie-kalorie.html

A čo naša Kofola?

Áno, Kofola má light verziu so stéviou a dokonca má jej chuť byť ešte lepšia.

http://medialne.etrend.sk/marketing-spravy/kofola-ma-ako-prva-light-verziu-so-steviou-ma-chutit-lepsie.html

Ktorý produkt si mám vybrať?

a) rastlinka

Rastlinku bolo povolené pestovať v EÚ aj pred koncom roka 2011 (kedy sa stévia povolila používať aj ako sladidlo). Ľudia ju teda pestovali aj u nás kvôli jej sladkej chuti a robili si z nej pracne vlastné výťažky.
Dnes už sú však dostupné výťažky s týmto účelom. Stále sa však stretávame na rôznych fórach a diskusných skupinách, že ľudia chcú rastlinku. Uvediem naše pre a proti:
Pre: máte živú rastlinku
Proti: klíčivosť semiačok je veľmi nízka, málokomu sa podarí rastlinka prezimovať, je náročná na teplo a vlhko (pôvodom nie je z našich končín).

b) Sušená rastlinka - drť

Drť je podobná čajovej zmesi. Môže sa použiť rôzne, no v rámci SK/EÚ legislatívy môžeme napísať len toľko, že je na zákazníkovi, na čo ju použije. Legislatíva SK/EÚ totiž zakázala rastlinnú drť predávať ako sladidlo a taktiež je zakázané tejto rastlinnej drti a vôbec stévii ako takej pripisovať liečebné a profilaktické (ochranné, preventívne...) účinky, preto aj my uvádzame všeobecné informácie ku stévii ako takej a nie k našim produktom. Ku konkrétnym produktom uvádzame len to, čo je povolené. To, že sa vodným roztokom z rastliny v suchom stave získava (extrahuje) sladivá sila a tento roztok sa ďalej výrobným procesom spracováva na prášok alebo vodný extrakt, je z právneho pohľadu v poriadku. Je tu proste európske embargo na určité tvrdenia.  Predstavte si však, že by bolo zakázané piť kravské mlieko, ale mliečne výrobky by sa konzumovať mohli.

Listy stévie obsahujú zlúčeniny – glykozidické stevioly, ktoré nielen že sú v priemere 300-krát sladšie ako cukor, ale majú aj ďalšie účinky, o ktorých sa môžete dočítať na internete, aj na týchto stránkach. Väčšina štátov vo svete ju používa ako sladidlo alebo ako prídavok do rôznych kozmetických preparátov. Významnou vlastnosťou týchto zlúčenín je to, že u diabetikov 2. stupňa stimulujú tvorbu inzulínu.

c) Prášok

Na všeobecné sladenie: do čaju, do koláčov, na varenie, pečenie, atď.

d) Tabletky

Praktický dávkovač - jedna tabletka je ako jedna lyžička cukru - do nápojov (káva, čaj...).

Môže stévia ísť do kysnutého cesta?

Môže.
Na fórach panuje mýtus, že sa stévia nemôže dať do cesta, kde sa dáva droždie, lebo cesto nenakysne. Pravda je, že stévia nemá absolútne žiaden vplyv na kysnutie cesta: ani pozitívny, ani negatívny. Do cesta sa nemusí dávať cukor na to, aby cesto nakyslo. Cukor síce pomôže rýchlejšiemu kysnutiu, ale nie je nutný pre nakysnutie.

A čo lípia (lippia dulcis / phyla dulcis) ?

Lípia je vraj ešte 3x sladšia ako stévia.

Problém však je, že sa nepoužíva ako sladidlo, nakoľko jeho výťažky obsahujú aj iné zlúčeniny, najmä tzv. Gáfor, ktorý je značne toxický a vo vyšších dávkach jedovatý.

Z tohto dôvodu je stévia zatiaľ TOP prírodné sladidlo a bez vedľajších účinkov sa smelo môže používať ako náhrada cukru.

Môžem kombinovať stéviu s inými sladidlami?

Určite áno. Odporúčame však vyradiť náhradné sladidlá stéviou a umelé sladidlá nepoužívať vôbec alebo len minimálne.

Má stévia negatívny vplyv na moje zuby?

Určite nie. Testy, ktoré sa doposiaľ urobili v tejto súvislosti preukázali, že stévia dokonca "značne" potláča tvorbu povlaku.

Čo nemôžem robiť so stéviou?

Stévia nekaramelizuje ako cukor, preto sa na toto nedá použiť.

 

Vyjadrenie k produktom s erytritolom

Erytritol je v malých dávkach neškodný, no vo vyšších dávkach (nad 50g) môžu spôsobiť nevoľnosť (pocity k zvracaniu), kručanie v črevách a v zriedkavých prípadoch alergickú žihľavku. Dnes sú preparáty s Erytritolom na Slovensku bežné a v týchto produktoch sa nachádzajú aj vo väčšom percente ako sladké výťažky samotnej stévie. Jedna konkrétna značka predáva produkt na sladenie, kde je len 0,2 až 1 percento stévie a až 99 a viac percent erytritolu. My si myslíme, že v tomto prípade by ani v názve nemal niesť slovo stevia. Spotrebiteľ je týmto spôsobom značne zavádzaný.

Produkty, ktoré obsahujú erytritol v tejto miere, chutia trochu mentolovo a na jazyku vytvárajú chladivý pocit. Mimo túto odchýlku, chutí presne ako cukor. Možno aj to je dôvod, že ho v takej veľkej miere miešajú s výťažkami stévie. Erytritol je prírodné sladidlo, čiže k produktom píšu, že sú 100% prírodné, ale aj toto je len púhy marketingový ťah.

Ďalšie prídavky

Sorbitol obsiahnutý v niektorých iných dostupných produktoch, ktoré sľubujú chuť totožnú s cukrom, má laxatívne účinky, čiže jeho vedľajšie účinky sú hnačka. Ďalej sú to: bolesť brucha, nadúvanie, krvácanie z konečníka, čierna meškajúca stolica, malátnosť...

Keď sa v prášku nachádza viac čistého 97% rebaudiozid A, potom je chuť identická s chuťou cukru - a to aj bez Sorbitolu a izomaltulózy.

Naše odporúčanie: predtým než kúpite svoj produkt so stéviou, presvedčte sa o tom, aké ďalšie prísady obsahujú.

Čo Maltodextrín?

O maltodextríne sa veľa píše na internete, napr. že je vhodný pre športovcov a dodáva energiu pre mozog a svaly. Bližšie informácie napr. aj tu:

http://www.ordinace.cz/clanek/maltodextrin/